Rodbehandling

Rodbehandling af tand

Der findes flere årsager til, at nerven (pulpa) inden i tanden dør. – Der kan blandt andet være tale om caries, utætte fyldninger eller hvis tanden udsættes for hårdt slag.
En betændelse (infektion) indeni tanden betyder, at nerven (pulpa) er beskadiget. Plages du af murrende smerter, følsomhed for kulde og varme, hævelse og ømhed kan det være tegn på, at nerven er beskadiget. Det er dog ikke altid, du får symptomer. En levende nerve er naturligvis at foretrække, men tanden kan alligevel reddes, selv om nerven dør. Løsningen er rodbehandling/rodfyldning.

Hvordan foregår rodbehandling/rodfyldning?

Rodbehandling indebærer, at tandlægen fjerner årsagen til skaden – det kan f.eks. være caries. Herefter fjernes nerven, og rodkanalen fyldes igen. Det mest anvendte fyldningsmateriale er guttaperka, et gummilignende materiale som limes fast i kanalen. Til sidst fremstilles en fyldning eller en krone, som er erstatning for den beskadigede tand.
De udføres oftest med lokalbedøvelse og er smertefri. Hvis nerven er død, behøves som regel ingen bedøvelse. Der findes altså ingen grund til at være bekymret for, at behandling vil gøre ondt.

En rodbehandling er en tandlægebehandling, der udføres for at bekæmpe bakterier og tandnerve i tandens rodkanal. Behandlingen er ofte nødvendig for at sikre, at bakterierne ikke spreder sig til resten af tanden.

En rodbehandling udføres ofte fordi et hul i tanden når igennnem tandbenet og ind til neven, hvor bakterier former sig. Nogle patienter får behov for en rodbehandling for tænder med kroner, da kroner kan medføre at tandroden dør.

Ved en rodbehandling skal tandlægen fjerne årsagen til skaden, som eksempelvis huller i tænderne. I behandlingen fjernes tandnerven og rodkanalen fyldes igen. Til sidst skal der fremstilles en fyldning eller en krone, der kan erstatte den beskadigede tand. Behandlingen udføres oftest med lokalbedøvelse, så rodbehandlingen er smertefri. Hvis nerven er død vil det desuden ikke være nødvendigt med bedøvelse og behandlingen vil stadig være smertefri. 

Man kan ikke sætte en præcis tid på hvor lang tid en rodbehandling tager. I nogle tilfælde vil det nemlig være nødvendigt med endnu en rodbehandling, hvis betændelsen ikke forsvandt efter den første behandling. Klinikken kan også vælge at henvise patienten til en specialklinik, hvor behandlingen kan udføres med specialudstyr. Efter et år vil klinikken tage røntgenbilleder for at se om rodbehandlingen er lykkedes. 

Prisen for en rodbehandling er 1200 kr. per kanal, hvis patienten ikke har en sundhedssikring, men hvis du har en sundhedsprisen er prisen 250 kr. per kanal.  

Efter, at du har fået foretaget en rodbehandling kan du opleve forbigående smerter i et par dage. Det er dog vigtigt, at du kontakter os, hvis smerten fortsætter i en længere periode eller bliver værre. Kontakt os på tlf. 57 61 45 45 eller kontakt@martinaaside.dk

Du kan altid få mere information om tandkødsbetændelse ved at kontakte os på tlf. 57 61 45 45 eller kontakt@martinaaside.dk. Du kan også finde mere info via disse links.

“Hos Tandlæge Martin Åside behandler alle vores patienter med respekt og empati, og vi arbejder med den nyeste teknologi inden for bedøvelse som gør, at vi kan foretage behandlingerne smertefrit.
Behandlingen sker altid i patientens tempo.”

Åbningstider

Mandag: 07.30-17.00
Tirsdag: 07.30-16.00
Onsdag: 07.30-15.00
Torsdag: 07.30-17.00
Fredag: 07.30-14.00
Lukket i weekenden

Ringsted Tandlæge Martin Åside  •   Kontakt@martinaaside.dk   •   Tlf. 57 61 45 45  •  Find os på Facebook  •  Brogade 29-31  •  4100 Ringsted  • Sitemap • Også din tandlæge i Sorø og Borup